Ha kamera rendszert keresünk, de a költségvetés nem engedi meg egy drága IP alapú megoldás beszerzését, akkor jó hír lehet, hogy a – jóval olcsóbb – hagyományos analóg rendszerek is elérhetők bárhonnan az interneten keresztül, okostelefonról és tabletről is.

Ehhez csak a kamerák képét merevlemezre mentő úgynevezett DVR-t (digitális video rögzítő) kell a routerünkre csatlakoztatnunk, és azt beállítanunk, hogy elérhető legyen a világhálóról is (ezt a műveletet nevezik port forwarding-nak).

Természetesen néhány dologról azért le kell mondanunk az alacsonyabb költségekért, hiszen az analóg jelátvitel miatt a képminőség mindig valamivel zajosabb lesz, mint a teljesen digitális kamera rendszerek esetében.

A közelmúltig a képfelbontás tekintetében is jócskán lemaradásban voltak a régi analóg rendszerek: 0.5 megapixelnél többet a régi TV szabványok limitációi miatt nem tudtak nyújtani (néhány egzotikus, és el nem terjedt megoldástól eltekintve). Azonban nemrég megjelentek az ezekkel szakító, immár 1 megapixeles AHD kamera rendszerek is, melyek esetében a kamerák ára nem változott, csak a videorögzítők esetében számíthat némileg magasabb költségre a vásárló.