Számtalan szubjektív megítélésével találkozom az öntözőrendszernek, amelyek jellemzően pozitívak. Most leginkább az általános vélekedésről szeretnék írni, melyek többségét a munkáinkkal elégedett ügyfeleinktől hallok.
Az öntözőrendszer a leghatékonyabb kerti berendezésünk és indulhat a „fődíjért” az egész háztartás legjobb berendezése címért. Annyira sokrétű, annyira széles spektrumon sorolhatók az előnyei, és ismert hátránya szerintem csak egy van. Ez az egy is csak olyan mondvacsinált hátrány, de először vegyük az előnyöket sorra:
1.       Használatával a kert páratlanul szép lesz, mivel a növények hozzászoknak az állandóan ugyanakkor érkező csapadékhoz, még ha az nem is természetes. Mivel ez folyamatosan érkezik, ezért energiájukat nem a víz megtartásába, hanem a növekedésbe és a kibontakozásba fektetik.

2.       Teljes mértékben kialakítható a kert adottságaihoz, tehát az adott kert domborzatához, növényzetéhez, talajadottságaihoz, tagoltságához, árnyékos-napos felületeihez.

3.       A vízfelhasználás tekintetében az öntözőrendszer a leggazdaságosabb megoldása az öntözésnek. Az öntözéstechnika ma már olyan fejlett, hogy ez a berendezés vízfogyasztása literre pontosan számolható és beállítható. Megdöbbentően víztakarékos tud lenni! Hiszen a legoptimálisabb időpontokban a legoptimálisabb helyekre öntözz annyit, amennyi szükséges.

4.       Üzemelése teljesen automatikus, így nem kell, hogy felügyeljük. Hajnalban vagy késő este ugyanúgy, mint távollétünkben is megöntözi a kertet. Nem rabolja a drága időnket, még inkább a szűkös szabadidőnket!

5.       Bár az öntözés nem a legnehezebb fizikai munkák egyike, mégis hajnalban felkelve, vagy este pihenés helyett igencsak fárasztó lehet. Ez persze nincs így, ha öntözőrendszer üzemel a kertünkben.

6.       Nem csak hálózati vízről üzemeltethető, hanem kútról, esővízgyűjtőről, tóból, patakból. Ezekben az esetekben szivattyús gépészetre van szükség ahhoz, hogy a vízmegtáplálás létrejöjjön.

7.       Nagyon egészséges hatásai van a környezetünkre, melyek nem csak a növényeinket érinti, hanem minket, embereket is. A pormentes, pollenmentes, párás környezet ránk is kellemes hatásokkal van.
Szűken, és tényleg csak szűken megnevezve a legfontosabb tulajdonságait olvashatta a fenti sorokban. Mint említettem számtalan szubjektív megítélése van az öntözőrendszernek. Az egyetlen olyan hatása, amit negatívnak mondhatnánk az, hogy a periodikus öntözés hatására gyorsabban mosódnak ki a kertünk talajából a tápanyagok. Ezért azok utánpótlására több figyelmet kell, hogy fordítsunk.